The Spiritual House

The Spiritual House

Licht en donker

Ondanks dat de economie weer opbloeit, ervaren mensen deze tijd als chaotisch, donker, verwarrend en angstig. De media met haar overload aan informatie speelt hierin een grote rol. Reden voor de mensheid om weer op zoek te gaan naar stilte en vrede. In haar lifestyle & kleurtrends 2019 onderscheidt Lidewij Edelkoort een tweedeling die we gaan terugzien in onze huizen. NIA ACADEMIE was bij deze trendlezing en licht een tipje van de sluier...

In Search of Light draait om blijdschap, ruimte, bevrijding en samenzijn. In Praise of Shadows draait om concentratie, meditatie, verdieping en tijd. Beide hebben als doel om de mens dichter bij zichzelf en elkaar te brengen. Ons huis en onze inner circle zijn de plekken waar we ons kunnen bevrijden van de onrust die we ervaren. We creëren voor onszelf een huis dat geneest; The Spiritual House

op zoek naar licht en samenzijn

Licht en samenzijn zien we in de gemeenschappelijke ruimten, vooral de woonkamer. We creëren een nest, waar we ons geborgen voelen met de mensen en dieren die we in ons hart gesloten hebben, als tegenreactie op de huidige obsessie van de zelfverheerlijking.

Poederachtige, subtiele kleurnuances voeren de boventoon. Kussens, velours, manden en day beds kenmerken het interieur. Lichte en zachte stoffen, ronde hoeken, en vleug 'roze blush' en mat goud geven het geheel een vrolijk-warme en vrouwelijke uitstraling. Er zijn minder objecten, maar deze zijn beter gekozen. Designobjecten worden zelfs in paren gemaakt, om het 'samen' te benadrukken.

Je begrijpt dat deze behoefte om een nest te creëren een enorme impact heeft op de rol van textiel. Li deed hier in eerdere forecasts al uitspraken over.  

crafting

Crafting is al langer de tendens en blijft dit voorlopig ook nog wel. Het lokale en regionale besef groeit. Crafting is onze manier om het mondiale aspect niet te vergeten en te blijven leren. De noodzaak om te recyclen, brengt het beste in ons naar boven in ons improvisatievermogen groeit; designoplossingen wordt rafeliger, barsten worden geplakt met tape en het hoeft er allemaal niet meer zo strak uit te zien. Ook zien we veel bloemrijke patronen terug, een verbeelding van onze behoefte de innerlijke tuin te verzorgen. Patronen zijn natuurlijk en worden op traditionele wijze gemaakt, maar worden wel abstract afgebeeld.

in need of concentration

Door de overvloed aan informatie en keuzemogelijkheden staat onze spanningsboog op scherp en onder druk. Om te ontsnappen aan deze information overload, hebben we meer dan ooit behoefte aan concentratie en gaan we op zoek naar de essentie. Vergelijkbaar met de Japanse traditie van 'less is more', kiezen we voor minder dingen, maar het gekozen product is beter. De levenshouding wordt meditatief, waardoor ruimtes waar men zich terug kan trekken (badkamer, keuken en slaapkamer) donkerder worden en ingesteld op rituelen. Lantaarns worden een belangrijk interieuritem, om het schaduwspel kracht bij te zetten.

keuken en badkamer

In tegenstelling tot de lichte ruimten waar we verbinding zoeken met onszelf en onze next of kin, kenmerken de toekomstige keukens en badkamers zich door een donker uiterlijk. Dit komt doordat we koken, eten en baden meer als rituele handeling gaan beschouwen, die ons dichter bij onze kern brengen. Zelfs het eten kleurt donker in de nabije toekomst, en van onze badkamer maken we een heiligdom, iets dat verder gaat dan het creëren van een wellness-ruimte. Dit uit zich in rauwe, grillige badkamers van natuurlijk materiaal.

Onze toekomstige interieurs zijn door deze combi van lichte en donkere ruimten gevarieerd, maar wel met harmonie als belangrijkste pijler.

trendwatching en interieur

Een veranderende maatschappij heeft grote gevolgen, die je terugziet in kleine en grote dingen. Als interieurontwerper of -stylist is het daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van maatschappelijke trends. Dit is echt een meerwaarde in je werk, omdat je je ontwerp of stylingplan kunt afstemmen op wat er nú speelt en waar je opdrachtgever behoefte aan heeft op de lange termijn. 

Wil je je meer verdiepen in trendwatching? Bij NIA ACADEMIE volg je tijdens de Vakopleiding Interieurstyling (Fase 1) een driedaagse module Trendwatching, waarin je inzicht krijgt in hoe trends werken en hoe je ze zelf kunt leren zien.

Lees hier meer over de Module Trendwatching.

beeldverantwoording

Foto 1 via www.admagazine.fr
Foto 2 creatie van Ingrid Wiender via Koel Stories
Foto 3 KETALL via www.notey.com
Foto 4 Pedro Reyes via Dezeen
Foto 5 Castorama via www.cotemaison.fr
Foto 6 via Home and Delicious
Foto 7 via French by Design
Foto 8 stoel van Patricia Urquiola voor Moroso via Architonic


Hoofdfoto: Sanne Muiser