Interview Paula Arntzen

Interview Paula Arntzen

Licht is overal...

"Licht is overal en licht is alles. Licht is transformatie, beweging.”

Aan het woord is Paula Arntzen, docent Lichtplan en Moodboarding bij NIA ACADEMIE. Ze studeerde Product Design aan de Hogeschool van de Kunsten ArtEZ in Arnhem. Hier werd haar interesse in verlichting gewekt en startte ze met het ontwerpen van armaturen. Langzaam groeide dit uit tot een collectie. In 2009 vestigde zij haar ontwerpstudio Studio Arntzen en legde zij zich toe op het realiseren van verlichtingsinstallaties voor de openbare ruimte en het produceren van haar armaturencollectie. Na vier jaar besloot ze haar Master te behalen op de afdeling Design Products aan The Royal College of Art in Londen waar ze in 2015 afstudeerde. Dit zorgde voor extra verdieping in haar verdere werk bij Studio Arntzen. In dit interview geeft ze haar visie op licht en interieurontwerp.

goed ontwerp: een samenspel

Wie zijn jouw klanten?
"Ik werk als conceptontwikkelaar, product- en interieurontwerper. Hierbinnen heb ik mij gespecialiseerd in verlichting. Aangezien ik op verschillende schalen werk, zijn ook de klanten gevarieerd. Dit kunnen particulieren, architecten, boetiekhoteleigenaren of instanties zoals bijvoorbeeld een ambassade zijn."

Wat is voor jou een goed ontwerp?
“Een ontwerp waar architectuur, interieurontwerp en lichtplan naadloos in elkaar over vloeien. Ik ben ervan overtuigd dat als die drie aspecten bij elkaar komen, de gebruiker een optimaal sensorische ervaring heeft. Een spel waar daglicht en kunstlicht elkaar afwisselen en waar schaduw en licht elkaar versterken. Waar nagedacht is over de invloed van verlichting op de layout, materiaalkeuzes, kleur en structuren."

licht is alles

Best veelomvattend dus?
"Ja, ik vertel mijn studenten altijd dat het immateriële aspect van licht een volume is. Het is een gecreëerde ruimte die op zichzelf staat binnen een bepaalde ruimte. Licht en verlichting gaan verder dan de lichtbron, het reageert op de ruimte en is bepalend voor de gemoedstoestand en de ervaring van de gebruiker tijdens een moment of handeling op een dag."

Daar denken veel mensen waarschijnlijk niet aan bij het maken van een ontwerp...
"Veel mensen onderschatten inderdaad nog steeds de impact van een goed lichtplan gebaseerd op een specifieke context. Er wordt dan met het laatste beetje budget nog een armatuur gekozen omdat die ‘mooi’ bij het intereur past. Er wordt niet nagedacht over de functionaliteit van het licht. Ik zie het als mijn taak om de mentaliteit bij mensen ten opzichte van de hedendaagse mogelijkheden binnen het verlichtingsveld te veranderen. Doordat de led-technologie klein is, is er veel meer vrijheid in toepassingen. Ook zorgt led voor een dynamischer sfeer en zijn er veel verschillende mogelijkheden om specifiek af te stemmen op de wensen van een klant. Door een lichtplan het liefst vanaf de eerste dag mee te nemen in het ontwerp, komt ook het interieur het beste tot zijn recht."

Transformatie en beweging

Kun je een voorbeeld geven? Hoe verwerk jij licht in een ontwerp?
"Dat hangt helemaal af van het concept dat bij de opdrachtgever en context past. Iedere opdracht vraagt om een andere focus en beleving. Momenteel werk ik bijvoorbeeld samen met Beersnielsen aan het belichtingsproject ‘Trace of passing’ voor vijf onderdoorgangen van de voormalige Hofpleinlijn in Rotterdam. De bedoeling van dit project is om de historie van dit prominente bouwwerk in het avondbeeld letterlijk zichtbaar te maken. We maken een hedendaagse vertaling door vier dunne, parallelle lichtlijnen op dezelfde breedte van de vroegere spoorlijn in de onderdoorgangen te projecteren. Een ander led-armatuur zorgt voor een kleurverloop gebaseerd op de ondergaande zon. Dit geheel geeft een extra gevoel van richting tijdens het voortbewegen van Rotterdam centrum naar Noord. Ook zorgt het voor een comfortabel gevoel onder de Hofbogen die op dit moment niet of nauwelijks zijn verlicht."

kennis delen

Wat vind jij het leukste gedeelte van de cursus?
"Het leukse moment is aan het einde van de dag, waarop de studenten met klapperende oren en een beetje beduusd achter hun tafel zitten. Op dat moment geef ik de studenten een thuiswerkopdracht en zie ik dat ze zich allemaal afvragen hoe ze al de informatie van de lesdag moeten toepassen. Ze gaan naar huis, waar ze tijd hebben om het op zich in te laten werken. Een week later komen ze terug en presenteren ze hun thuiswerkopdracht. Op dat moment zie ik dat het geland is, dat ze anders durven te kijken en ook kunnen onderbouwen waarom ze welke keuzes maken binnen hun lichtplan. Uiteraard worden er nog veel fouten gemaakt, maar daar leren ze alleen maar van. Het gaat mij erom dat ze durven te werken buiten hun comfort zone en denkpatronen. Door het werk samen te bespreken leert iedereen van elkaar."

Inspiratie

Waarom is een goed lichtplan belangrijk volgens jou?
"Het is een ambachtelijk vak, iedere situatie is anders en vraagt om een andere benadering. Door de technologische ontwikkelingen kunnen we niet meer in standaarden denken. Een goed lichtplan is het vinden van een balans tussen functionaliteit en de artistieke waarde."

Waar haal je je inspiratie vandaan?
"Vaak haal ik mijn inspiratie uit een gegeven dat voortkomt uit de opdracht. Dat kan de geschiedenis of de architectuur van een bepaalde context zijn, een detail of bijvoorbeeld een gebeurtenis of verhaal van een klant. Binnen mijn vrije werk komt mijn inspiratie voort uit van alles. Dit kunnen dagelijkse dingen zijn die ik tegenkom: een ritme van een tegelpatroon, een regendruppel, etc. Mijn fascinatie voor transformatie en tactiliteit komt daar geregeld in naar voren. Een bepaalde theatraliteit en een verwondering naar natuurlijke schoonheid trekt mij daarin aan."

nieuwe ontwikkelingen

Hoe blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op lichtgebied?
"Door het lezen van vakbladen, beursbezoek en het bijwonen van verschillende lezingen. Dit alles doe ik in relatie tot verschillende disciplines; zowel interieur als architectuur, verlichting, leveranciers, kunst en mode."

Tot slot: heb je nog een tip voor onze studenten?
"Durf je te onderscheiden en vertrouw erop dat door ervaring op te bouwen je dit vak eigen gaat maken."


Bedankt Paula!

De cursus Professioneel Lichtplan

Ben je er na het lezen van dit artikel van overtuigd geraakt dat een goed lichtplan essentiëel is voor een professioneel en compleet interieurontwerp? Doe dan onze 3-daagse cursus Professioneel Lichtplan! 

Lees hier meer informatie over de cursus

 

 

 


Beeld: Studio Arntzen en Unsplash

Video

Docent Paula Arntzen vertelt in deze video wat haar inspireert in haar werk als ontwerper bij Studio Arntzen en docent aan NIA ACADEMIE.

 

(Met dank aan Kunsthal Rotterdam en Museum Boijmans van Beuningen)