Interieur raakt iedereen, zowel zakelijk als particulier. Iedereen leeft, woont, werkt en brengt zijn vrije tijd door in de mooiste of juist minder mooie interieurs. Een interieur kan inspireren of demotiveren en dat maakt de interieurbranche een hele interessante! Een interieur valt of staat met het talent, de kwaliteit en ervaring van de ontwerper. Of van de interieurarchitect of de stylist? Wie doet nu eigenlijk wát in de branche? En als je zelf in de interieurbranche wilt werken, wat voor opleiding heb je dan eigenlijk nodig? Wij geven een overzicht.
Wie doet wat in de interieurbranche?
Wie doet wat in de interieurbranche?
Wie doet wat?
De interieuradviseur
Een interieuradviseur doet de verkoop in een woonwinkel.
De adviseur is bekend met de producten die in de winkel worden verkocht en is goed op de hoogte van eigenschappen van deze producten.
De adviseur kan vanuit een degelijke basiskennis klanten in de winkel adviseren over de producten die worden verkocht en meedenken over het interieur van de klant. De opleidingen tot interieuradviseur zijn vaak op MBO-niveau 4.
Bij NIA ACADEMIE kun je als verkoopadviseur allerlei korte cursussen volgen om je kennis van interieur te verdiepen.
Interieurstylist
De Interieurstylist brengt een woning, winkel, beursstand of bedrijf in een bepaalde stijl. De aanpak is persoonlijk, de stylist werkt op locatie. Een interieurstylist kan toveren met kleuren, behang, stoffen en accessoires. De trajecten zijn vaak kort en krachtig. De opleidingen Interieurstyling zijn vaak op MBO-niveau 4 of HBO-niveau.
Lees hier meer over de eerste fase van onze interieuropleiding: Interieurstyling (Fase 1). Voor een interieurstylist is het noodzakelijk om ook maatgevoel en ontwerpvaardigheid te ontwikkelen. We adviseren daarom ook om Interieur Ontwerpen (Fase 2) te volgen!
Vastgoedstylist
De vastgoedstylist ondersteunt makelaars, projectontwikkelaars en particulieren bij de verkoop van nieuwe of bestaande woningen. Waar alle andere collega’s proberen een woning zo persoonlijk mogelijk te maken. Maken vastgoedstylisten een woning juist toegankelijk voor een breed publiek. Een woning moet er voor de verkoop ruim, licht en neutraal uitzien. Een vastgoedstylist past de woning aan, richt deze indien nodig anders in en fotografeert deze op professionele wijze.
Een opleiding Vastgoedstyling varieert van een cursus van 3 dagen tot een opleiding op MBO-niveau.
Lees hier meer over onze cursus Vastgoedstyling.
Interieurontwerper (of binnenhuisvormgever)
Een interieurontwerper ontwerpt het interieur van een woning of een ander gebouw. De indeling van ruimtes, het bepalen van stijl, het uitzoeken van meubilair, het maken van een meubelopstelling en lichtplan, het uitzoeken van verlichtingsarmaturen, het kleurenplan, het uitzoeken van vloeren, verf, behang, stoffering, raamdecoratie en het ontwerpen van maatwerkmeubilair behoort allemaal tot het werk van een interieurontwerper. Een interieurontwerper heeft geen bouwkundige achtergrond en zal voor verbouwingen overleggen met een architect of bouwkundige. De aanpak is persoonlijk, hij of zij komt ook op locatie. Een traject met een interieurontwerper is vaak wat uitgebreider dan bij een stylist, maar veel interieurontwerpers laten de decoratie aan de klant of de stylist over.
De opleidingen Interieurontwerp zijn (vaak) op HBO-niveau.
Lees hier meer over onze complete Interieuropleiding.
Interieurarchitect of binnenhuisarchitect
Een interieurarchitect ontwerpt, net als de interieurontwerper, de binnenkant van de woning. Vaak is de insteek bij een interieurarchitect meer vanuit bouwkundige elementen. De indeling van ruimtes, het bepalen van stijl, het uitzoeken van meubilair, het maken van een meubelopstelling en lichtplan, het uitzoeken van verlichtingsarmaturen, het kleurenplan, het uitzoeken van vloeren, verf, behang, stoffering, raamdecoratie en het ontwerpen van maatwerkmeubilair behoort allemaal tot het werk van een interieurarchitect. De titel Interieurarchitect is beschermd* en mag alleen gebruikt worden door mensen die een HBO (interieur)architectuur opleiding hebben gevolgd waar het vak bouwkunde onderdeel van is. Als je bij NIA ACADEMIE de opleiding Interieur Ontwerpen hebt gedaan, mag je jezelf geen interieurarchitect noemen. De aanpak van een interieurarchitect is persoonlijk, hij of zij komt ook op locatie. Een traject met een interieurarchitect is vaak ook wat uitgebreider, maar de styling wordt vaak door de klant zelf of door een stylist gedaan.
De opleiding is altijd op HBO-niveau, met bouwkunde als vak.
*Indien een opleiding of persoon de term interieurarchitect gebruikt, zonder aan deze eisen te voldoen, kun je je afvragen hoeveel zij van hun eigen vak weten.
Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Susan Burgers, designer bij Element Ontwerp & Uitvoering.
Beroepsvereniging voor Nederlandse Stylisten
BNS Crisp is het interieurnetwerk voor interieurprofessionals en vastgoedstylisten. BNS Crisp werd opgericht in 2009 en is in snel tempo uitgegroeid tot een professionele belangenbehartiger van interieurprofessionals. Het netwerk heeft ruim 350 leden en zo'n 90 merkpartners. Veel leden van BNS CRISP hebben hun opleiding of een verdiepende cursus gedaan bij NIA ACADEMIE.
Beeld: Force Majeure, Karly Santiago, Markus Spiske, Flexa, Sergey Zolkin, BNS Crisp