Het NIA examen en diploma

Het NIA examen en diploma

Het NIA-diploma en examen

In de loop van de jaren hebben wij veel vragen gekregen over ons examen en diploma. Hoe werkt het examen bij NIA ACADEMIE en wat is het NIA-diploma eigenlijk waard?

In dit artikel lees je over onze visie en werkwijze, ons opleidingsniveau en de waarde van onze opleidingen en het NIA-diploma.

Afbeelding: @wora_work

Hoe werkt het NIA-examen?

Als je onze complete interieuropleiding Interieurstyling (Fase 1), Interieur Ontwerpen (Fase 2) en Interieur Ontwerpen (Fase 3) hebt afgerond, kun je examen bij ons afleggen. Dit examen examen vindt kort na het afronden van Fase 3 plaats.

Niet verplicht
Ons examen is niet verplicht, maar wel een goed moment om te evalueren of je klaar bent om interieuradvies te geven. Na voldoende beoordeling ontvang je het NIA-diploma. Het examen bij NIA is overigens geen ‘koele afrekening’. Het is een leermoment waarbij de feedback het belangrijkst is. 

Examencommissie
De examencommissie bestaat uit een gecommitteerde uit de praktijk en uit een docent. De extern gecommitteerde is niet verbonden aan NIA ACADEMIE.

Bekijk hier ons examenreglement

Examen en portfolio

Het NIA-examen is een portfolio-examen waarin je niet alleen de eindopdracht van Fase 3 presenteert, maar ook de eind- en tussentijdse opdrachten die je tijdens de vakopleidingen Fase 1, 2 en 3 hebt gemaakt. We bespreken jouw groei, ideeën en plannen voor de toekomst en we beoordelen of je klaar bent om aan de slag te gaan in de interieurbranche. Om je voor te bereiden op dit portfolio-examen, worden tijdens Fase 3 portfoliogesprekken gevoerd en wordt je portfolio bekeken door een professional uit het vak. Hieruit wordt duidelijk welke onderdelen van jouw portfolio nog extra aandacht nodig hebben.

Bekijk hier hoe je een portfolio opbouwt

Erkenning NIA-diploma
Wij zijn een particuliere opleiding en geen reguliere hbo-instelling. Dit houdt in dat ons diploma niet door de overheid erkend is. Je kunt ook geen studiefinanciering ontvangen voor onze opleiding. We ontvangen als interieuropleiding wél heel veel erkenning vanuit de interieurbranche zelf.

Het opleidingsniveau van NIA

Om te slagen als interieurprofessional is het belangrijk dat je de juiste skills leert. Onze lessen en opdrachten zijn daarom heel erg praktijkgericht. Omdat je veel kennis en vaardigheden opdoet in korte tijd en je ook een bepaalde mate van abstract en conceptmatig denken nodig hebt als stylist/ontwerper zijn de lessen bij NIA ACADEMIE op hbo werk- en denkniveau.

Een leven lang student
Je bent nooit uitgeleerd. Dit geldt voor jou als interieurprofessional en óók voor NIA zelf. De interieurpraktijk blijft altijd in ontwikkeling en wij blijven graag op de hoogte van die ontwikkelingen, zodat we kwalitatief goed onderwijs kunnen blijven bieden. Dit doen we bijvoorbeeld door het bijwonen van trendseminars, het bezoeken van beurzen en door bijscholing. We stimuleren jou om hetzelfde te doen!

De stap naar de interieurbranche

NIA streeft ernaar om de stap naar de praktijk zo klein mogelijk te maken. Wat heb je immers aan je papiertje als kennis van de markt ontbreekt? De lessen bij NIA worden daarom uitsluitend gegeven door interieurstylisten, -ontwerpers en interieurarchitecten die zelf actief zijn in de interieurpraktijk. De opdrachten die je krijgt zijn gebaseerd op opdrachten uit de praktijk en er wordt aandacht besteed aan je commerciële vaardigheden: hoe profileer jij je op de markt, zodat je talent ook wordt opgemerkt? Onze docenten kunnen je hier veel over vertellen.

Het netwerk van NIA

We onderhouden korte lijntjes met diverse winkels en bedrijven in het midden- en hoger segment binnen de branche (o.a. textielspecialist Co van der Horst, lichtbedrijven Eikelenboom en MarettiMosa Design StudioDe WoonindustrieVestingh Paint & Craft, Flexa en Histor). Veel stylisten die lid zijn van de Beroepsvereniging voor Nederlandse Stylisten (BNS Crisp) weten ons te vinden als ze willen bijscholen. Onze kennis en contacten maken het voor jou makkelijker je weg te vinden in de interieurbranche tijdens en na je studie.

Start alvast met de opbouw van je netwerk!
Wist je dat je als student al lid kunt worden van BNS Crisp? Onderdeel zijn van deze stylistenclub geeft je een voorsprong als interieurprofessional: kans op opdrachten, samenwerkingsmogelijkheden, sparren met collega's, het verbeteren van je portfolio en diensten, you name it! Ga hier naar de website van BNS Crisp

De Kwaliteit van de NIA-opleidingen

NIA staat geregistreerd in het Centraal Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en zijn we aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Om hier geregistreerd te staan, moeten we als opleiding aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden voldoen en vinden er regelmatig audits plaats.

Kortom, je kunt van ons veel kwaliteit en specialistische en praktijkgerichte kennis verwachten tijdens je opleiding!

Vragen?

Heb je nog vragen of wil je bijvoorbeeld je persoonlijk leerdoel voorleggen? Neem dan contact op met één van de studieadviseurs van NIA ACADEMIE via vragen@nia-academie.nl.