Welke fotocamera moet ik kopen?

Welke fotocamera moet ik kopen?

welke camera koop ik voor de opleiding Interieur & Vastgoedfotografie?

Veel mensen vragen ons welke camera ze moeten aanschaffen voor de opleiding Interieur & Vastgoedfotografie. De keuze voor een camera moet je zelf maken. Het is goed om je te verdiepen in de talloze mogelijkheden. Iedere gebruiker stelt weer ander eisen, daarom kunnen we de keuze niet voor jou maken. Hier wat tips van het NIA-team:

Canon of Nikon?

Tegenwoordig zijn er eigenlijk geen slechte camera’s meer. Kwalitatief ontlopen deze merken elkaar eigenlijk niet. Ook Sony is prima bezig met het ontwikkelen van uitstekende (lichtsterke) camera's. In de praktijk kiezen fotografen iets vaker voor Canon kiezen dan voor Nikon. Wel raden we een full frame (spiegelreflex of systeem) camera aan voor interieur en
vastgoedfotografie. Mocht je reeds een camera in je bezit hebben die je handmatig kunt instellen (diafragma, sluitertijd en manueel), dan kun je hier prima mee starten en de basistechniek hiermee oefenen. Tijdens de lessen krijg je uitleg over verschillende type camera’s en lenzen die geschikt zijn voor interieur -en vastgoedfotografie. Ook kun je tijdens de les advies vragen aan de docent voor aanschaf van apparatuur.

Prijs

Voor de cursus Interieur & Vastgoedfotografie heb je een spiegelreflexcamera of systeemcamera nodig met handmatige instellingsmogelijkheden. We kunnen natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar een starterscamera koop je voor +/- € 500,-. Professionele fotografen fotograferen vaak met een camera van € 5.000,-. Tussen die twee bedragen zitten heel veel verschillende mogelijkheden. 

RAW

We kunnen niet een bepaald type cameranummer als goed omschrijven, omdat er heel veel goede camera’s zijn en er komen continu nieuwe modellen op de markt. Kijk van te voren wél of een camera naast JPEG, ook in RAW kan fotograferen. Dit is een ander bestandstype dan JPEG, waarin de bewerkingsmogelijkheden groter zijn dan bij een JPEG-bestand. Het bewerken van RAW-bestanden wordt behandeld tijdens de les.

Welke lens of lenzen voor de cursus Interieur & Vastgoedfotografie?

Interieurfotografie 
Bij de module Interieurfotografie heb je voldoende aan een standaardlens van ongeveer 17-55 mm. Als je over een fullframe camera beschikt dan is een 24-70mm lens bij voorkeur f2.8 of als je wat minder budget hebt een f4.0 aan te raden. De goedkoopste en meest standaard is de 50 mm-lens. Voor gemiddelde vastgoed- en interieurfotografie heb je minimaal een 24 mm- lens nodig. Indien je meer te besteden hebt, koop dan een 17 mm.

Vastgoedfotografie
Voor de module Vastgoedfotografie is een goede groothoeklens vereiste. Kortweg: hoe meer groothoek, hoe duurder. De goedkoopste en meest standaard is de 50 mm-lens. Voor gemiddelde vastgoed- en interieurfotografie heb je minimaal een 24 mm-lens nodig. Indien je meer te besteden hebt, koop dan een 17 mm. Tot de standaarduitrusting van onze fotografiedocenten behoren de 17 - 40 mm (f1.4) en de 24 -70 mm (f/2.8) Wat de prijs betreft: Vanaf € 250,00 heb je behoorlijke lenzen.

Mocht je twijfelen stuur dan gerust een mailtje of je een geschikte set hebt. Ook gaan we tijdens de lessen in op de verschillende mogelijkheden van lenzen en kun je tijdens de les advies krijgen bij het aanschaffen van een geschikte lens. Neem daarom in de les al je extra lenzen mee, als je die hebt (bezuinig niet op je lenzen: uiteindelijk bepaalt de lens mede de kwaliteit van de foto).

Over statieven: welke kies je en wat kost dat?

Een statief is letterlijk en figuurlijk de basis voor een goede foto. Vaak heb je lange sluitertijden; als je interieurs fotografeert geeft een klein beetje trillen al bewegingsonscherpte. Ga uit van zo’n € 150,00 en bezuinig niet! Let er ook op dat je géén videostatief koopt, want daarvan kan de kop alleen panoramisch draaien (van links naar rechts) en niet kantelen (van boven naar beneden). Een statief moet je wel meesjouwen, dus een lichtgewicht statief is beter voor de rug.

Wat voor fotograaf ben je?

Als je camera voldoet aan alle bovengenoemde 'voorwaarden', dan zit je goed bij de cursus Interieur & Vastgoedfotografie.

onderzoek

Om je verder te helpen hebben we nog wat handige linkjes:

Welke spiegelreflexcamera moet ik kopen? 
Eigenschappen spiegelreflexcamera’s vergelijken

Succes met het kiezen van een camera!

Bron afbeeldingen o.a. Bloom Inspiration

(Afbeeldingen zijn ter illustratie en geen voorbeelden van apparatuur die je moet kopen.)