Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

inschrijving en betaling

1. Hoe schrijf ik me in voor een vakopleiding of cursus?
Inschrijven voor een vakopleiding of cursus doe je via de website. Ga naar de desbetreffende opleidings- of cursuspagina, scroll naar beneden en schrijf je in met de groene inschrijfbutton.

2. Ik kan een kortingscode invullen, hoe kom ik hieraan?
Studenten die staan ingeschreven voor de vakopleiding Interieurstyling (Fase 1) en Interieur Ontwerpen (Fase 2) kunnen een kortingscode ontvangen en krijgen 10% korting op een aantal specialistische 3-daagse cursussen, zie de pagina met kortingsregelingen. Deze kortingscode is 1 jaar geldig na aanvang van de cursus. Ook partners van NIA ACADEMIE kunnen korting krijgen op diverse cursussen. Je kunt de kortingscode voor inschrijving aanvragen door een mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk hier of je in aanmerking komt voor korting.

3. Wanneer hoor ik of een cursus doorgaat?
Veel cursisten melden zich pas laat aan. Daarom maken we een week voor aanvang van de cursus bekend of een cursus doorgaat. Als een cursus al eerder het minimum aantal cursisten heeft, melden we dit zo vroeg mogelijk.

Het is dus van belang je zo vroeg mogelijk aan te melden, ook om de teleurstelling van een volle cursus te voorkomen. We kunnen je dan ook al vroeg melden dat een cursus doorgaat. Dit maakt het plannen voor cursisten en voor de opleiding wel zo gemakkelijk! 

Mocht een vakopleiding of cursus niet doorgaan, dan ontvang je de aanbetaling of het complete cursusbedrag retour. Je kunt er ook voor kiezen een cursus op een andere locatie of latere datum te doen.

4. Krijg ik een BTW rekening?
NIA ACADEMIE staat ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en is daarom vrijgesteld van BTW. Je ontvangt dus een factuur zonder BTW.

5. Kan ik in termijnen betalen?
Als je je aanmeldt voor een losse vakopleiding Interieurstyling (Fase 1) en Interieur Ontwerpen (Fase 2 of 3) kun je in 3 termijnen betalen. Je hebt de mogelijkheid dit aan te vinken op het inschrijfformulier.

6. Mijn opleiding wordt misschien vergoed door het UWV, hoe gaat dat in zijn werk?
Neem hiervoor contact op met je werkcoach en onze administratie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De studentenadministratie kan een offerte voor je opmaken.

7. Mijn opleiding wordt vergoed door mijn werkgever, hoe kan ik me het beste inschrijven?
Let eerst op de volgende zaken:

 • Vraag bij je werkgever eerst na op welk emailadres hij/zij de factuur van NIA ACADEMIE wil ontvangen. Veel bedrijven hebben een speciaal e-mailadres waarop zij facturen ontvangen. 
 • Vraag aan je werkgever of hij/zij een bepaalde code of kostenplaats o.i.d. op de factuur wil. Zo ja, vermeld deze code/kostenplaats dan bij je inschrijving in het vakje 'Kenmerk'. 
 • Heb je een speciale opmerking voor de studentenadministratie? Vermeld deze opmerking dan in het vakje 'Opmerking'.
 • Gebruik de juiste groene inschrijfbutton onderaan de pagina van de opleiding/cursus. Vul alle persoonsgegevens in en vul de gegevens van je werkgever in.

Kan je werkgever via ideal betalen? 
Vul dan het (juiste) e-mailadres van je werkgever in. Kies voor betaling van het gehele opleidingsbedrag en kies voor betaling via iDeal. Loop alle verdere schermen door. De bevestiging van je inschrijving inclusief de pdf-factuur van de betaling wordt direct verstuurd naar jouw eigen e-mailadres én naar het e-mailadres van je werkgever.

Wil je werkgever betalen via een factuur vooraf?
Vul dan het (juiste) e-mailadres van je werkgever in. Kies voor betaling van het gehele opleidingsbedrag en kies voor betaling via factuur. Loop alle verdere schermen door. De bevestiging van je inschrijving inclusief de pdf-factuur voor de betaling wordt direct verstuurd naar jouw eigen e-mailadres én naar het e-mailadres van je werkgever. Let op: pas nadat het factuurbedrag op de bankrekening van NIA ACADEMIE is ontvangen, is jouw inschrijving definitief. 

Kan je werkgever alleen op een speciale manier de factuur ontvangen of wil je een factuur voor meerdere opleidingen?
Neem hiervoor contact met onze administratie via administratie@nia-academie.nl. De studentenadministratie geeft aan hoe je je het beste kunt inschrijven. 

opleidingen en cursussen

8. Wat zijn in het kort de verschillen bij de vakopleidingen?
Vakopleiding Interieurstyling (Fase 1): kunst-, architectuur- en design-geschiedenis, interieurstyling, moodboarding en visuele communicatie, professioneel kleuradvies en trendwatching.

Vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 2): plattegronden tekenen en indelen, zijaanzichten, perspectief tekenen, concept, basis moodboards, basis verlichting, harde materialen.

Vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 3): verdieping in ontwerpen, perspectief tekenen, maquettes en meubelontwerp, lichtplan maken, interieurtextiel en het NIA praktijkexamen.

9. Ik ben een starter. Met welke cursus moet ik beginnen?
Je kunt het beste starten met de vakopleiding Interieurstyling (Fase 1), daarna kun je de vakopleiding Interieurontwerpen (Fase 2) volgen. Om goed beslagen ten ijs te komen in de interieurbranche is het van belang om beide opleidingen te volgen. Vervolgens kun je in de toekomst nog aanvullende cursussen doen, zoals Professioneel Lichtplan, Interieur & vastgoedfotografie of SketchUp. Op deze manier kun je je eigen opleiding samenstellen.

10. Wie zijn de studenten en pas ik wel in de groep?
Wees niet bang dat je buiten de boot valt! Bij NIA ACADEMIE studeren allerlei typen studenten. De leeftijd van de cursisten varieert van 22 tot 55 jaar en dat gaat prima samen. Deelnemers hebben verschillende vooropleidingen en werkervaring en dat maakt het samen leren juist interessant. Eén ding hebben de cursisten van NIA ACADEMIE gemeen: ze zijn allemaal bloedserieus en hebben een passie voor interieur!

11. Is NIA ACADEMIE een erkende opleiding?
NIA ACADEMIE is een particulier opleidingsinstituut met een keurmerk van het NRTO. We zijn geen reguliere hbo-instelling. Dit houdt in dat je bij ons geen door de overheid erkend diploma ontvangt maar een instituutsdiploma. Je kunt ook geen studiefinanciering ontvangen voor onze opleiding.

We ondervinden als interieuropleiding wél heel veel erkenning vanuit de interieurbranche zelf. We onderhouden korte lijntjes met diverse winkels en bedrijven in het midden- en hoger segment binnen de branche (o.a. textielspecialist Co van der Horst, lichtproducent Eikelenboom, Mosa Design Studio, De Woonindustrie, Vestingh Paint & Craft en Histor) en weten veel stylisten die lid zijn van de Beroepsvereniging voor Nederlandse Stylisten (BNS Crisp) ons te vinden als ze willen bijscholen.

Die kennis van de branche en onze contacten maken het voor jou makkelijker je weg te vinden in de interieurbranche tijdens en na je studie. Al onze interieurdocenten zijn bovendien werkzaam in de branche.

Daarnaast staan we geregistreerd in het Centraal Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Om hier geregistreerd te staan, dien je als opleiding aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden te voldoen die door de overheid zijn opgesteld.

Kortom, je kunt van ons veel kwaliteit en specialistische en praktijkgerichte kennis verwachten tijdens je opleiding.

certificaten en diploma

12. Hoe zit het met certificaten, diploma’s en examens?
Bij bijna al onze cursussen ontvang je een certificaat, als je 80% van de lessen hebt gevolgd en de eindopdrachten hebt gemaakt. Het certificaat ontvang je aan het einde van de laatste cursusdag. Na de vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 3) kun je een portfolio-examen doen. Dit examen is niet verplicht. Bij voldoende beoordeling ontvang je het diploma van NIA ACADEMIE.

Lees hier over de voorwaarden voor het behalen van een certificaat

Lees hier meer over ons examen

13. Is het examen gratis?
Het portfolio-examen kost € 295,-. Dit bedrag is niet inbegrepen in de cursusprijs. Inschrijven voor het examen kan via een aparte inschrijfbutton en op uitnodiging van de administratie.

14. Kan ik een onafhankelijk examen doen?
De examencommissie voor de vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 3) bestaat uit twee personen: een docent van NIA ACADEMIE en een professional uit de interieurpraktijk die niet verbonden is aan NIA ACADEMIE.

15. Is het diploma van NIA erkend door de overheid?
Nee, het diploma van NIA is een instituutsdiploma. De waarde ervan zit 'm in de de erkenning die wij ontvangen vanuit de branche zelf. Zie ook vraag 11. 

16. Wat zijn mijn carrierekansen na het afronden van de opleiding?
Hier hebben we een uitgebreid artikel over geschreven!

17. Kan ik via NIA een stageplek of werkervaringsplek krijgen?
NIA faciliteert geen stage- en werkervaringsplekken; dit moet je zelf regelen. Je kunt al ervaring op doen door opdrachten te doen binnen je familie, vrienden- of kennissenkring. Het komt weleens voor dat bedrijven vacatures met ons delen. Deze vacatures verspreiden we via onze social media. Hou deze goed in de gaten. 

18. Kan ik vrijstelling krijgen?
Als je Fase 1, 2 en 3 wilt volgen en je hebt al eens de kunstacademie gevolgd of een andere soortgelijke vooropleiding, dan bestaat de mogelijkheid om vrijstelling aan te vragen voor Fase 1 of 2. Je kunt vrijstelling krijgen als je met je portfolio kunt aantonen dat je Fase 1 of 2 kunt overslaan. Dit wordt beoordeeld door een vakdocent en een vrijstellingsaanvraag kost daarom eenmalig EUR 95, -. Lees meer over de vrijstellingsprocedure in dit document. Het is niet mogelijk om vrijstelling te vragen voor één van de modules uit Fase 1. 

de lessen

19. Worden de cursussen ook in het Engels gegeven?
Alle cursussen van NIA worden in het Nederlands gegeven. Wel zijn de meeste cursussen van NIA erg visueel en daarom kun je de cursussen volgen als je Nederlands verstaat. Studenten kunnen hun presentaties in het Engels doen. We hebben cursisten gehad uit Italië, België, Argentinië, Duitsland en Mexico! 

19. Are the courses taught in English?
All NIA courses are taught in Dutch. On the other hand: most NIA courses are very visual. So when you understand the Dutch language well, you can follow the courses. Student's presentations can be done in English. We have had students from Italy, Belgium, Argentina, Germany and Mexico!

20. Geven jullie ook cursussen online?
Van een aantal cursussen is er ook een online versie. Omdat we een creatieve opleiding zijn, geven we de voorkeur aan les op locatie. 

21. Wat doen jullie als er een lockdown is?
Tijdens een lockdown gaan we bij de vakopleidingen Fase 1 en 2 over op online les via Zoom. Voor examenlessen (Fase 3) wordt vaak een uitzondering gemaakt, zodat deze gewoon fysiek kunnen plaatsvinden. Korte cursussen worden bij een lockdown verzet. 

22. Worden de PowerPointpresentaties uit de lessen gedeeld?
Nee, wij delen niet de PowerPointpresentaties die in de les worden vertoond. Je ontvangt wel een papieren hand-out*. Hierin staat beknopt de lesstof en de huiswerkopdrachten. Neem een notitieboekje mee naar de les, zodat je aantekeningen kunt maken van de lesstof uit de PowerPoint. Hierdoor onthou je de lesstof ook beter. Soms mag je foto's maken met je mobiel van de PowerPoint-slides. Vraag dit vooraf wel even aan de docent.

*De hand-outs, lesindeling en de opdrachten per module van vakopleiding Interieurstyling (Fase 1) zijn digitaal beschikbaar en kun je vinden in de online omgeving 'MIJN NIA ACADEMIE'. Als je wilt, kun je deze documenten ook downloaden in de online omgeving. Je ontvangt bij Fase 1 geen papieren hand-out.

23. Ik heb een les gemist, kan ik die inhalen?
Helaas is het niet mogelijk om gemiste lessen van een vakopleiding/cursus in te halen. Studenten die een les bij een andere groep inhalen verstoren het groepsproces. Bovendien is de volgorde van de modules op elke locatie anders en de modules hebben vaak gezamenlijke opdrachten. Je mag maar een maximaal aantal lessen missen van een vakopleiding om in aanmerking te komen voor een certificaat. Oók moeten alle eindopdrachten worden gemaakt om in aanmerking te komen voor het certificaat.

Lees hier meer over het missen van lessen.

24. Ik ga op vakantie, is er dan les?
Nee, tijdens de basisschoolvakanties is ook NIA ACADEMIE gesloten.

lesmateriaal / laptops / fototoestel

25. Welke boeken en materialen schaf ik aan voor de opleiding?
De aanschaf van boeken is niet verplicht, we hebben wél wat goede suggesties. Per opleiding gebruik je verschillende materialen. We hebben daarom alles voor je op een rijtje gezet op deze pagina

26. Heb ik een laptop of computer nodig voor de opleiding?
De ervaring leert dat het voor de vakopleidingen en cursussen handig is om een laptop of computer te hebben en daar mee overweg te kunnen. Voor de cursus SketchUp en Vastgoedstyling en de opleiding Interieur & Vastgoedfotografie heb je zeker een laptop nodig.  

27. Kan ik een laptop lenen of huren bij NIA ACADEMIE?
Nee, je bent zelf verantwoordelijk voor het meenemen van een geschikte laptop. In Nieuwegein is hooguit een reservelaptop aanwezig voor als er écht iets mis is. Heb je geen budget voor een geschikte laptop? Dan kun je er wellicht eentje lenen bij familie of vrienden. Hou er dan wel rekening mee dat deze laptop geschikt moet zijn voor het programma waarmee je gaat werken en dat je uiteindelijk toch zelf een laptop aan moet schaffen als je dit programma's zakelijk gaat inzetten en regelmatig gaat gebruiken. 

28. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een laptop?

 • Het maakt niet uit of je een Apple koopt of een ander merk. Als je laptop maar geschikt is voor het programma dat je gaat gebruiken. Hier vind je meer info over laptops en laat je vooral goed informeren in de winkel.
 • Een groot beeldscherm is fijn voor het tekenen en bewerken, zo heb je ruimte voor je ‘tools’ en blijft er nog ruimte over op je beeldscherm voor je tekening of foto. Een toetsenbord met apart numeriek gedeelte is erg handig voor Sketchup, omdat je veel maten moet invoeren. Een nadeel van een groter beeldscherm is wel dat je computer groter en zwaarder is, dus let op het gewicht of koop een tas met wieltjes.
 • Een muis met scrolfunctie is een must voor het tekenen in Sketchup en het bewerken van foto's.
 • SketchUp werkt niet op een iPad of tablet. Is jouw laptop geschikt voor het programma SketchUp? Check het hier.

29. Welke versie van het programma schaf ik aan?

 • SketchUp met korting voor SketchUpstudenten
  Voor de cursus SketchUp schaf je het programma SketchUp educational aan. Als student van de cursus SketchUp kun je een onderwijs licentie SketchUp aanschaffen. Je ontvangt hierover meer informatie als je de cursus SketchUp gaat doen. De prijs van dit onderwijs abonnement is € 51,- (ex. btw). Een studentenlicentie mag alleen tijdens de studie en alleen voor opleidingsdoeleinden gebruikt worden. Ga je daarna professioneel aan de slag met Sketchup voor je werk, maak dan gebruik van SketchUp Pro tegen het reguliere tarief. 
 • Zorg dat een programma op je laptop staat vóór de aanvang van de cursus of opleiding.
 • Voor Interieur & Vastgoedfotografie gebruik je Adobe Lightroom Classic. Je ontvangt informatie van de docent over de aanschaf hiervan vóór de start van de lessen Lightroom.
 • Bij Vastgoedstyling gebruik je geen programma, alleen internet. Je laptop hoeft dus niet aan specifieke eisen te voldoen en je kunt er prima eentje lenen van een kennis of familielid. 

30. Welk fototoestel moet ik aanschaffen voor de opleiding Interieur & Vastgoedfotografie?
Dat lees je in dit artikel.

Overige vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mail naar vragen@nia-academie.nl