Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

inschrijving en betaling

1. Hoe schrijf ik me in voor een opleiding of cursus?
Inschrijven voor een cursus of de interieuropleiding (de gehele opleiding of per opleidingsfase) doe je via de website. Ga naar de desbetreffende opleidings- of cursuspagina, scroll naar beneden en schrijf je in met de groene inschrijfbutton. Fase 1, 2 en 3 hebben een aparte inschrijfpagina.

2. Ik kan een kortingscode invullen, hoe kom ik hieraan?
Studenten van de Interieuropleiding van NIA ACADEMIE (Fase 1, 2 en 3) kunnen een kortingscode ontvangen en krijgen 10% korting op een aantal specialistische cursussen, zie de pagina met kortingsregelingen. Deze kortingscode is 1 jaar geldig na aanvang van de opleidingsfase. Ook interieurprofessionals van BNS Crisp kunnen korting krijgen op diverse cursussen. Je kunt de kortingscode voor inschrijving aanvragen door een mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk hier of je in aanmerking komt voor korting.

3. Wanneer hoor ik of een opleidingsfase of cursus doorgaat?
Veel studenten melden zich pas laat aan. Daarom maken we een week voor aanvang van de opleidingsfase/cursus bekend of het doorgaat. Als een opleidingsfase/cursus al eerder het minimum aantal studenten heeft, melden we dit zo vroeg mogelijk.

Het is dus van belang je zo vroeg mogelijk aan te melden, ook om de teleurstelling van een volle opleidingsfase/cursus te voorkomen. We kunnen je dan ook al vroeg melden dat een cursus doorgaat. Dit maakt het plannen voor cursisten en voor de opleiding wel zo gemakkelijk! 

Mocht een opleiding of cursus niet doorgaan, dan ontvang je het complete cursusbedrag retour. Je kunt er ook voor kiezen een opleidingsfase/cursus op een andere locatie (Fase 1, Fase 2 en SketchUp) of latere datum te doen.

4. Krijg ik een BTW rekening?
NIA ACADEMIE staat ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en is daarom vrijgesteld van BTW. Je ontvangt dus een factuur zonder BTW.

5. Kan ik in termijnen betalen?
Als je je aanmeldt voor een losse opleidingsfase Fase 1, 2 of 3 kun je in drie termijnen betalen. Je hebt de mogelijkheid dit aan te vinken op het inschrijfformulier.

6. Mijn opleiding wordt misschien vergoed door het UWV, hoe gaat dat in zijn werk?
Neem hiervoor contact op met je werkcoach en onze administratie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De studentenadministratie kan een offerte voor je opmaken.

7. Mijn opleiding wordt vergoed door mijn werkgever, hoe kan ik me het beste inschrijven?
Let eerst op de volgende zaken:

  • Vraag bij je werkgever eerst naar welk emailadres de factuur van NIA ACADEMIE gestuurd moet worden. Veel bedrijven hebben een speciaal e-mailadres waarop zij facturen ontvangen. 
  • Vraag aan je werkgever of er een bepaalde code of kostenplaats op de factuur vermeld moet worden. Zo ja, vermeld deze code/kostenplaats dan bij je inschrijving in het vakje 'Kenmerk'. 
  • Heb je een speciale opmerking voor de studentenadministratie? Vermeld deze opmerking dan in het vakje 'Opmerking'.
  • Gebruik de juiste groene inschrijfbutton onderaan de pagina van de opleiding/cursus. Vul alle persoonsgegevens in en vul de gegevens van je werkgever in.

Kan je werkgever via ideal betalen? 
Vul dan het (juiste) e-mailadres van je werkgever in. Kies voor betaling van het gehele opleidingsbedrag en kies voor betaling via iDeal. Loop alle verdere schermen door. De bevestiging van je inschrijving inclusief de pdf-factuur van de betaling wordt direct verstuurd naar jouw eigen e-mailadres én naar het e-mailadres van je werkgever.

Wil je werkgever betalen via een factuur vooraf?
Vul dan het (juiste) e-mailadres van je werkgever in. Kies voor betaling van het gehele opleidingsbedrag en kies voor betaling via factuur. Loop alle verdere schermen door. De bevestiging van je inschrijving inclusief de pdf-factuur voor de betaling wordt direct verstuurd naar jouw eigen e-mailadres én naar het e-mailadres van je werkgever. Let op: pas nadat het factuurbedrag op de bankrekening van NIA ACADEMIE is ontvangen, is jouw inschrijving definitief. 

Kan je werkgever alleen op een speciale manier de factuur ontvangen of wil je een factuur voor meerdere opleidingen?
Neem hiervoor contact met onze administratie via administratie@nia-academie.nl. De studentenadministratie geeft aan hoe je je het beste kunt inschrijven. 

opleidingen en cursussen

8. Wat zijn in het kort de verschillen bij de vakopleidingen?

In de interieuropleiding zit een logische opbouw, waardoor jij je kennis en vaardigheden steeds verder uitbreidt.

Bij Fase 1 van de interieuropleiding, de oriëntatiefase, leg je de basis voor de rest van de opleiding. Je maakt kennis met het interieurvak in vijf praktijkgerichte modules: Interieurontwerp, Materialen & Duurzaamheid, Visuele Communicatie, Kleurplan en Kunst, Design & Stijlenleer.

Bij Fase 2 van de interieuropleiding ga je dieper in op het ontwerpvak doordat je aan de hand van praktische ontwerpopdrachten leert werken volgens het ontwerpproces en een ontwerpconcept.

In Fase 3 van de interieuropleiding verdiep je deze kennis door het uitwerken van een grote ontwerpopdracht, aangevuld met de modules Professioneel Lichtplan en Interieurtextiel.

9. Ik ben een starter. Met welke cursus/opleiding moet ik beginnen?
NIA biedt een complete Interieuropleiding waarmee jij je in drie fases omschoolt tot interieurontwerper en interieurstylist. Fase 1 van de opleiding is de oriëntatiefase waarin je basiskennis en -vaardigheden opdoet, waarna je je verder verdiept in Fase 2 en je specialiseert in Fase 3. Je start in deze interieuropleiding altijd met Fase 1, om vervolgens door te stromen naar Fase 2 en 3. Om te slagen in het vak adviseren we je om de hele interieuropleiding af te ronden.Vervolgens kun je in de toekomst nog aanvullende cursussen doen, zoals Interieur & vastgoedfotografie, Basis Bouwkunde en SketchUp. Op deze manier kun je je eigen opleiding samenstellen.

10. Wie zijn de studenten en pas ik wel in de groep?
Wees niet bang dat je buiten de boot valt! Bij NIA ACADEMIE studeren allerlei typen studenten. De leeftijd van de cursisten varieert van 22 tot 55 jaar en dat gaat prima samen. Deelnemers hebben verschillende vooropleidingen en werkervaring en dat maakt het samen leren juist interessant. Eén ding hebben de cursisten van NIA ACADEMIE gemeen: ze zijn allemaal bloedserieus en hebben een passie voor interieur!

11. Is NIA ACADEMIE een erkende opleiding?
NIA ACADEMIE is een particulier opleidingsinstituut met een keurmerk van het NRTO. We zijn geen reguliere hbo-instelling. Je ontvangt bij ons een instituutsdiploma in plaats van een door de overheid erkend diploma. Je ontvangt daarom geen studiefinanciering voor onze opleiding.

We krijgen als interieuropleiding heel veel erkenning vanuit de interieurbranche. We onderhouden korte lijntjes met diverse interieurwinkels en -bedrijven in het midden- en hoger segment binnen de branche (o.a. textielspecialist Co van der Horst, verlichtingsspecialist Maretti Lighting, Mosa Design Studio, De Woonindustrie, Vestingh Paint & Craft, Flexa en Histor) en weten veel interieurprofessionals van interieurnetwerk BNS Crisp ons te vinden als ze willen bijscholen.

Die kennis van de branche en onze contacten maken het voor jou makkelijker je weg te vinden in de interieurbranche tijdens en na je studie. Al onze interieurdocenten zijn bovendien werkzaam in de branche.

Daarnaast staan we geregistreerd in het Centraal Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Om hier geregistreerd te staan, dien je als opleiding aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden te voldoen die door de overheid zijn opgesteld.

Kortom, je kunt van ons veel kwaliteit en specialistische en praktijkgerichte kennis verwachten tijdens je opleiding.

certificaten en diploma

12. Hoe zit het met certificaten, diploma’s en examens?
Bij bijna al onze cursussen ontvang je een certificaat, als je 100% (cursussen korter dan 4 dagen) of 80% (cursussen van 4-7 dagen) van de lessen hebt gevolgd en de eindopdrachten hebt gemaakt. Het certificaat ontvang je aan het einde van de laatste cursusdag. Als je alle fases van De Interieuropleiding hebt afgerond, doe je een portfolio-examen. Bij voldoende beoordeling ontvang je het diploma van NIA ACADEMIE.

Lees hier meer over ons examen

13. Is het examen gratis?
Het portfolio-examen kost € 310,-. Dit bedrag is niet inbegrepen in de cursusprijs. Inschrijven voor het examen kan via een aparte inschrijfbutton en op uitnodiging van de administratie.

14. Kan ik een onafhankelijk examen doen?
De examencommissie bestaat uit twee personen: een docent van NIA ACADEMIE en een professional uit de interieurpraktijk die niet verbonden is aan NIA ACADEMIE.

15. Is het diploma van NIA erkend door de overheid?
Nee, het diploma van NIA is een instituutsdiploma. De waarde ervan zit 'm in de de erkenning die wij ontvangen vanuit de branche zelf. Zie ook vraag 11. 

16. Wat zijn mijn carrierekansen na het afronden van de opleiding?
Hier hebben we een uitgebreid artikel over geschreven!

17. Kan ik via NIA een stageplek of werkervaringsplek krijgen?
NIA faciliteert geen stage- en werkervaringsplekken; als student regel je dit helemaal zelf op de manier die het beste bij jouw situatie past. Je kunt al ervaring opdoen door opdrachten te doen binnen je familie, vrienden- of kennissenkring. Het komt weleens voor dat bedrijven vacatures met ons delen. Deze vacatures verspreiden we via onze social media. Hou deze goed in de gaten.

18. Kan ik vrijstelling krijgen?
Studenten met veel werkervaring of een afgeronde styling- of ontwerpopleiding kunnen bij hoge uitzondering vrijstelling aanvragen voor Fase 1 of Fase 2. Dit gaat in overleg met de administratie en wordt beoordeeld door de studiebegeleider en/of vakdocent. De student moet met werk of een goede portfolio kunnen aantonen dat de vrijstelling is gerechtvaardigd. Neem contact op met onze administratie via administratie@nia-academie.nl voor je aanvraag.

de lessen

19. Worden de cursussen ook in het Engels gegeven?
Alle cursussen van NIA worden in het Nederlands gegeven. Wel zijn de meeste cursussen van NIA erg visueel en daarom kun je de cursussen volgen als je Nederlands verstaat. Studenten kunnen hun presentaties in het Engels doen. We hebben cursisten gehad uit Italië, België, Argentinië, Duitsland en Mexico! 

19. Are the courses taught in English?
All NIA courses are taught in Dutch. On the other hand: most NIA courses are very visual. So when you understand the Dutch language well, you can follow the courses. Student's presentations can be done in English. We have had students from Italy, Belgium, Argentina, Germany and Mexico!

20. Geven jullie ook cursussen online?
Onze cursus SketchUp kun je ook volgen in de online variant. Daarnaast hebben we een online Oriëntatiecursus Interieurstyling. Omdat we een creatieve opleiding zijn, geven we de voorkeur aan les op locatie.  

21. Worden de PowerPointpresentaties uit de lessen gedeeld?
Nee, wij delen niet de PowerPointpresentaties die in de les worden vertoond. Je ontvangt wel een papieren hand-out*. Hierin staat beknopt de lesstof en de huiswerkopdrachten. Neem een notitieboekje mee naar de les, zodat je aantekeningen kunt maken van de lesstof uit de PowerPoint. Hierdoor onthou je de lesstof ook beter. Soms mag je foto's maken met je mobiel van de PowerPoint-slides. Vraag dit vooraf wel even aan de docent.

*De hand-outs, lesindeling en de opdrachtenvan Fase 1 en 2 van de interieuropleiding zijn digitaal beschikbaar en staan in de online omgeving 'MIJN NIA ACADEMIE'. Als je wilt, kun je deze documenten ook downloaden in de online omgeving. Je ontvangt bij Fase 1 en 2 geen papieren hand-out.

22. Ik heb een les gemist, kan ik die inhalen?
Je mag maar een maximaal aantal lessen missen van een opleidingsfase om door te stromen naar de volgende fase. Oók moeten alle eindopdrachten worden gemaakt om in aanmerking te komen voor het certificaat. Lees hier meer.

Voor cursussen geldt:

  • 3 dagen of korter: er wordt een certificaat uitgereikt als 100% van de lessen zijn bijgewoond en alle opdrachten van de cursus naar behoren zijn gemaakt en gepresenteerd. 
  • 4 dagen of langer: er wordt een certificaat uitgereikt als 80% van de lessen zijn bijgewoond en alle opdrachten van de cursus naar behoren zijn gemaakt en gepresenteerd. 

23. Ik ga op vakantie, is er dan les?
Nee, tijdens de basisschoolvakanties is ook NIA ACADEMIE gesloten.

lesmateriaal / laptops / fototoestel

24. Welke boeken en materialen schaf ik aan voor de opleiding?
De aanschaf van boeken is niet verplicht, we hebben wél wat goede suggesties. De aanschaf van boeken is niet verplicht, we hebben wél wat goede suggesties. Bij de interieuropleiding gebruik je voor ontwerp- en stylingvakken verschillende materialen. We hebben daarom alles voor je op een rijtje gezet op deze pagina

25. Heb ik een laptop of computer nodig voor de opleiding?
De ervaring leert dat het voor de interieuropleiding en cursussen handig is om een laptop of computer te hebben en daar mee overweg te kunnen. Voor de cursus SketchUp en Vastgoedstyling en de opleiding Interieur & Vastgoedfotografie heb je zeker een laptop nodig.  

26. Kan ik een laptop lenen of huren bij NIA ACADEMIE?
Nee, je bent zelf verantwoordelijk voor het meenemen van een geschikte laptop. In Nieuwegein is hooguit een reservelaptop aanwezig voor als er écht iets mis is. Als je met een geleende laptop werkt, hou er dan rekening mee dat deze laptop geschikt moet zijn voor het programma waarmee je gaat werken en dat je uiteindelijk toch zelf een laptop aan moet schaffen als je dit programma's zakelijk gaat inzetten en regelmatig gaat gebruiken. 

27. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een laptop?

  • Het maakt niet uit of je een Apple koopt of een ander merk. Als je laptop maar geschikt is voor het programma dat je gaat gebruiken. Hier vind je meer info over laptops en laat je vooral goed informeren in de winkel.
  • Een groot beeldscherm is fijn voor het tekenen en bewerken, zo heb je ruimte voor je ‘tools’ en blijft er nog ruimte over op je beeldscherm voor je tekening of foto. Een toetsenbord met apart numeriek gedeelte is erg handig voor Sketchup, omdat je veel maten moet invoeren. Een nadeel van een groter beeldscherm is wel dat je computer groter en zwaarder is, dus let op het gewicht of koop een tas met wieltjes.
  • Een muis met scrolfunctie is een must voor het tekenen in Sketchup en het bewerken van foto's.
  • SketchUp werkt niet op een iPad of tablet. Is jouw laptop geschikt voor het programma SketchUp? Check het hier.

28. Welke versie van het programma schaf ik aan?

  • SketchUp met korting voor SketchUpstudenten
    Voor de cursus SketchUp schaf je het programma SketchUp educational aan. Als student van de cursus SketchUp kun je een onderwijs licentie SketchUp aanschaffen. Je ontvangt hierover meer informatie als je de cursus SketchUp gaat doen. De prijs van dit onderwijs abonnement is ongeveer € 70,- (ex. btw). Een studentenlicentie mag alleen tijdens de studie en alleen voor opleidingsdoeleinden gebruikt worden. Ga je daarna professioneel aan de slag met Sketchup voor je werk, maak dan gebruik van SketchUp Pro tegen het reguliere tarief. 

  • Zorg dat een programma op je laptop staat vóór de aanvang van de cursus of opleiding.
  • Voor Interieur & Vastgoedfotografie gebruik je Adobe Lightroom Classic. Je ontvangt informatie van de docent over de aanschaf hiervan vóór de start van de lessen Lightroom.
  • Bij Vastgoedstyling gebruik je geen programma, alleen internet. Je laptop hoeft dus niet aan specifieke eisen te voldoen en je kunt er prima eentje lenen van een kennis of familielid. 

29. Welk fototoestel moet ik aanschaffen voor de opleiding Interieur & Vastgoedfotografie?
Dat lees je in dit artikel.

Overige vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mail naar vragen@nia-academie.nl