Ervaring met interieur opleiding NIA ACADEMIE

Ervaring met interieur opleiding NIA ACADEMIE

Veel mensen stellen aan ons de vraag wat je nu eigenlijk leert bij NIA ACADEMIE. Leer je voldoende om direct aan de slag te kunnen in de interieurbranche en wat zijn goeie tips voor een interieurstudent? Wij interviewden alumnus/oud-student Sabine Kerkenaar. Zij geeft ons een inkijkje in haar ervaringen met NIA ACADEMIE.

Allereerst: hoe heb je NIA ACADEMIE eigenlijk leren kennen?
"Gewoon via internet. Ik wilde heel graag een verkorte opleiding volgen die heel vakgericht en op maat was. Via Google ben ik op zoek gegaan naar de opleiding die hier het beste aan voldeed en kwam ik al gauw bij NIA ACADEMIE uit. Mijn docent Kees gaf zóveel goede uitleg, hij maakte mij zeer enthousiast voor het vak!".

Wat heb je precies gedaan bij NIA, hoe zag je traject eruit?
"Ik ben gestart met Interieur Ontwerpen 1 (nu Interieur Ontwerpen Fase 2, red.). Daarna ben ik Interieurstyling gaan doen en toen Interieur Ontwerpen 2 (nu Fase 3). Ik wilde graag het complete pakket volgen met het examen als einddoel. En om wat meer kennis op te doen van het ondernemerschap heb ik zojuist de ondernemerscursus bij NIA afgerond.”

Waarom wilde je interieurontwerper/-stylist worden? What's the story?
"In mijn jeugd wilde ik al naar de kunstacademie en de liefde voor beeldende vorming heeft er altijd al ingezeten. Als ik ergens binnen kwam zag ik al gelijk voor mij hoe ik het zou inrichten en vorm geven.  Alleen werd naar de kunstacademie gaan van huis uit niet echt geaccepteerd, daarom ben ik de commerciële richting opgegaan.

Da's heel iets anders...
Uiteindelijk kwam ik in de mode terecht bij diverse kledingmerken (o.a. Max Mara en Sissy Boy). Hier hield ik mij voornamelijk bezig met de verkoop en het managen van het team, waarbij een perfect gestylede winkel en etalage zeker niet ontbraken. In mijn vrije tijd gaf ik geregeld interieuradviezen. Ik hield van het mixen van stijlen, materialen, texturen en prints wat je nu ook terug zal zien in mijn ontwerp. Ik ging steeds meer inzien dat interieur mijn passie was. In de periode dat ik ziek werd heeft dat mij meer doen nadenken hierover. Wat vind ik nu écht belangrijk?  Tussen de bedrijven door was ik altijd al creatief geweest, en nu was het moment daar dat ik eindelijk mijn hart kon volgen. Met het vak interieur bezig zijn gaf mij energie en positiviteit!"

Wat vind jij kenmerkend voor NIA ACADEMIE?
..."Een kracht van NIA vind ik dat je op een compacte manier toch heel veel informatie krijgt.

Alles komt eigenlijk aan bod. De leerkrachten zijn zeer professioneel, komen écht uit het vak! Ze zijn zeer gepassioneerd in wat ze doen en nemen je mee in hun verhaal waardoor je als student geboeid blijft en je snel tot de kern komt. Sommige studenten komen er daardoor ook achter dat het toch niets voor ze is.

Wat vond je het leukste deel van de opleiding?
"Dat is toch wel het ontwerpen zelf...het krijgen van ruimtelijk inzicht door het maken van een ontwerp. Ontdekken welke mogelijkheden je hebt met een ruimte door het van alle kanten te bekijken, daar word ik echt blij van.

Ook de lichtmodule vond ik heel gaaf! Licht is zo belangrijk om je ontwerp goed uit te laten komen. Het is best een moeilijk en technisch onderdeel maar door de goede uitleg van Ilja werd de stof toch duidelijk voor mij..." 

Waarin wil je je nog verder ontwikkelen, of welke cursus wil je nog doen?
"Ik wil me meer ontwikkelen op het gebied van 3D-tekenen. Ik heb de cursus Sketch up gevolgd bij NIA ACADEMIE en dat was een goed begin!

Een cursus trendwatching zou ik ook nog erg leuk vinden om te doen. Tijdens de opleiding heb ik hier niet veel aandacht aan kunnen besteden, maar ik wil het wel integreren in mijn werk."

Wat is je advies aan (aankomend) NIA-studenten?
"Zet je voor de volle 100% in, dan kun je echt groeien! Je hebt deskundigen tot je beschikking, maak vooral gebruik van hun kennis en stel veel vragen. Doordat de docenten echte vakmensen zijn, heb je als student een kort lijntje met de interieurbranche. Soms komt er weleens een leuke samenwerking uit."

 

Spannend en logisch,
authentiek met modern,
minimalistisch maar intens.
Met een interieur kun je laten zien wie je bent!

- Sabine Kerkenaar

Wat doe je met je opleiding, of wat ga je ermee doen?
"Ik ga mijn passie volgen en er mijn beroep van maken. Ik ben druk bezig met het opstarten van mijn bedrijf als zelfstandig interieurontwerpster/styliste. Ik wil graag creatief bezig zijn en voor mijn toekomstige klanten een passend ontwerp maken dat perfect aansluit bij hun wensen en uniek is in elk opzicht!

En tot slot: wat vind je het leukst aan het vak dat je geleerd hebt?
"Dat ik iets creëer waar de klant heel blij mee is, en ik er zelf ook gelukkig van word!" 

 

enthousiast geworden?

Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit interview en heb je ook zin in een opleiding Interieurstyling of Interieur Ontwerpen? Bekijk dan eens deze vakopleidingen:

Voor vragen kun je contact opnemen met één van onze studieadviseurs:

vragen@nia-academie.nl

 

Beeld: alle afbeeldingen zijn afkomstig uit het eindexamenwerk van Sabine Kerkenaar