Interieurcollectie STRAATWAARDE

Interieurcollectie STRAATWAARDE

STRAATWAARDE - van waste tot interieurproduct

Men neme: een stad met circulaire ambities, een oplossingsgerichte interieurstudent van Artemis en een hoop rotzooi. Hussel dit flink door elkaar. Het resultaat? Een interieurcollectie van straatafval! Lees hier hoe ontwerper Vera O'Niel te werk ging.

(Beeld, styling en ontwerp: Vera O'Niel)

 

Make waste great again

In tijden van overproductie is upcycling een bekende en goede manier om afgedankte spullen en materialen een nieuwe bestemming te geven. Maar je hebt ‘goed’ en je hebt GREAT!  Met haar afstudeerproject STRAATWAARDE, die te zien was op de online Dutch Design Week, slaat Vera de spijker op z’n kop!

Als je fan bent van Wang & Söderstrom, zal haar collectie je zéker bevallen. Maar hoe zorgt Vera er eigenlijk voor dat een groeiende berg straatafval verwerkt wordt tot duurzame producten met een grote WOW-factor?

en toen was er licht

Het begon allemaal met een fietslampje. De ontwerper kwam ze zóveel tegen op straat dat ze zich afvroeg wat dit over ons als samenleving zegt, en ook wat er allemaal nog meer te vinden zou zijn.

Dit, en het streven naar circulariteit van de gemeente Amsterdam, beweegt Vera ertoe om als ‘modern archeoloog’ de straten van de stad te doorkruisen. Procesmatig onderzoekt ze het afval; geen kartonnetje of kunststof verpakking is nog veilig.

Een archief als basis

Alle objecten die ze vindt en meeneemt, worden zorgvuldig gecureerd en gedocumenteerd in het STRAATWAARDE-archief.

Dit leidt tot een museumwaardig boek, waarin ze een alternatief portret schetst van het tijdperk waarin we leven. Ze legt hiermee ook de basis voor haar circulaire ontwerpen.

waardeloos wordt waardevol

Het karakter van Amsterdam en haar inwoners vormt de inspiratie voor haar collectie lampen, tegels en interieurobjecten. Dit zie je terug in het hedendaagse kleurgebruik en de speelse vormentaal. Werken met afval dwingt de ontwerper bovendien om zich aan te passen aan de vorm, kleur en materiaal van het object. Het gebruik van upcycling, recycling en 3D-technieken leidt tot een prachtig resultaat, waarin het afval een zekere esthetische waarde krijgt en als smaakvol product teruggegeven wordt aan de stad en haar bewoners.

Bekijk hier de STRAATWAARDE-collectie