Moodboarding

Moodboarding

Beeldcommunicatie naar jouw opdrachtgever en je team

Als interieurvormgever of woonadviseur communiceer je veel met beeld. Wat is jouw boodschap, wat wil je uitdrukken en welk gevoel wil je overbrengen? Hoe komt dit over bij de klant of je team? In deze cursus leer je alles over collages, moodboards, het presenteren van opdrachten, stijlen, sferen, producten en merkidentiteit. Hoe kun je associatief denken en hoe zet je dit om? Hoe kun je je concept communiceren en hoe pas je typografie en compositie hierin toe? In de 3-daagse module Moodboarding van de vakopleiding Interieurstyling (Fase 1) train je deze vaardigheden.

Communicatie via professionele moodboards

Als je een interieurplan maakt, moet je dit ook kunnen communiceren door middel van beeld en een mondelinge presentatie. Maar hoe kies je nu de juiste beelden om datgene te vertellen wat je in gedachten hebt? En hoe presenteer je dit op een prikkelende manier? Gebruik je wel de juiste vaktaal? 

STORYTELLING
Met een moodboard visualiseer je het verhaal dat je wilt vertellen aan je opdrachtgever of aan je team. Dit is niet een beschrijving van de klant, maar meer het verhaal over wat er te zien is. In deze module ga je ook daadwerkelijk een verhaal schrijven bij de door jou gekozen sfeer. Dit helpt je om je keuze te onderbouwen, er eventuele onduidelijkheden en hiaten uit te halen en omdat je je verhaal al een keer hebt opgeschreven, kun je je moodboard ook veel beter mondeling presenteren.

cursusinformatie

LET OP, deze module is onderdeel van de vakopleiding Interieurstyling (Fase 1) en niet als losse cursus te volgen.

Duur
3 dagen

PRIJS
€ 545 ,- | ONZE CURSUSSEN ZIJN BTW-VRIJ

Materiaal
Welk materiaal heb ik nodig bij deze module?

VAN ABSTRACT CONCEPT TOT CONCRETE SHOPPING

Je leert stijlvast te blijven, keuzes te maken en stijlen te benoemen en beschrijven door middel van steekwoorden. Deze pas je toe in die stijl. Je leert het concept erachter te bepalen en daarmee te werken. Dit kun je toepassen op ontwerpen voor het interieur voor een specifieke doelgroep (wie woont hier en wie spreek je aan?). Je leert denken in een bepaalde ruimte en daarvoor een inrichting te maken door middel van een shopping.

PRAKTISCHE KANT EN BEGRIPPEN BENOEMEN
In de cursus leer je ook alles over de praktische kant van moodboarding: het snijden van papier, gebruik van een snijmat, metalen liniaal, spuitlijm, rubbercementlijm, papiersoorten, foamboard en standaards, enz.
Natuurlijk is er veel aandacht voor het maken van collages en analyseren we beelden. Daarnaast leer je het gebruik van de juiste begrippen om vormen, sferen en materialen te benoemen. Wat leer je in deze cursus?

• kracht van communicatie d.m.v. beeld
• associatief denken
• identiteit (interieur)bladen
• andere bronnen dan interieurbladen onderzoeken 
• merkidentiteit
• vormen
• compositie
• vlakverdeling
• verschillende collagevormen
• spanning
• typografie
• presentatie
• juiste vaktaal
• begrippen
• hot items

Aan het einde van de module kun je bewuste keuzes maken, loslaten wat je zelf mooi vindt, een beeld analyseren en heb je anders leren kijken. Je kunt stijlen benoemen en je ontdekt je persoonlijke handschrift.

Moodboarding en presentatie

Bij moodboarding draait alles om communicatie en presentatie, waarbij je rekening leert houden met onderstaande factoren:

Communicatie
Kracht van communicatie door middel van beeld – clichés – associatief denken - identiteit interieurbladen – andere bronnen dan interieurbladen – merkidentiteit

Vormen
Compositie – vlakverdeling – verschillende collagevormen – spanning – inhoud en vorm

Typografie
Verschillende lettertypes – kapitalen en onderkast – spatiering en interlinie
De ruimte tussen twee regels tekst. Standaard 120% van het gekozen corps.

Presentatie
A-formaten – papiersoorten en gewicht – papierkleuren, foamboard en standaards – plastificeren – knippen, snijden en lijmen

Presentatie
Timing – prikkelend vertellen – juiste vaktaal en begrippen beheersen – hot items en trends volgend

Hoe zit het met digitale moodboards?
In de lessen Moodboarding wordt handmatig gewerkt. Hierdoor krijg je het proces van het kiezen van de geschikte beelden en kleuren het beste onder de knie. Bij handmatig werken gebruik je bovendien het creatieve gedeelte van je brein, waardoor je creatief vermogen zich verder ontwikkelt. Ook leer je het dna van diverse tijdschriften herkennen en onderscheiden. In je latere werk als stylist kun je ervoor kiezen om digitale moodboards te maken en digitaal te presenteren.

Docent: Judith Baehner

Judith is bladenmaker, conceptueel denker en stylist. Ze werkt al twintig jaar voor de bladen en wil mensen inspireren en motiveren. Ze schrijft artikelen en boeken, geeft lezingen en workshops en werkt samen met architecten om interieur en planten samen te brengen. "Mooie beelden en teksten zeggen alles en zijn mijn passie.”

www.hetgroenlab.nl

 

Vragen?

Heb je nog vragen of wil je bijvoorbeeld je persoonlijk leerdoel voorleggen? Neem dan contact op met één van onze studieadviseurs.

Mail ons of bel

Jannet | 06 41 39 79 15 | (ma t/m do 10 - 17 uur)
Anke | 06 42 88 79 99 (ma, di, do, vrij 10 - 13 uur)

Bron o.a.: Imke KleeThe Home FactoryVT Wonen