Het NIA examen en diploma

Het NIA examen en diploma

een instituutsdiploma

In de loop van de jaren hebben wij veel vragen gekregen over het NIA-examen en het NIA-diploma. Uiteraard snappen wij dat je graag wilt weten wat dit examen en diploma waard zijn en hoe het allemaal in z'n werk gaat.

Na het volgen van een vakopleiding bij NIA ontvang je een certificaat. Na het volgen van zowel vakopleiding Interieurstyling (Fase 1), Interieur Ontwerpen (Fase 2) en Interieur Ontwerpen (Fase 3), kun je examen afleggen. Je kunt alleen meedoen aan het examen als je deelnemer bent van de vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 3).
Na voldoende beoordeling, ontvang je het NIA-diploma. Het gaat om een instituutsdiploma dat uitsluitend aan de NIA ACADEMIE wordt geëxamineerd. 

de examencommissie

Het NIA-examen is een praktijkexamen en bestaat uit een opdracht die je tijdens de opleiding Interieur Ontwerpen (Fase 3) maakt. De beoordeling vindt plaats op de examendag na de vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 3).

Je krijgt de mogelijkheid om tijdens het examen je werk te presenteren en te motiveren. De examencommissie bestaat uit een gecommitteerde uit de praktijk en uit een docent. De extern gecommitteerde is niet verbonden aan NIA en daarmee dus onafhankelijk.
Het examen bij NIA gaat niet om een ‘koele afrekening’. Het is een leermoment waarbij de feedback het belangrijkst is.

Lees hier meer over het examenreglement

het niveau

De lessen bij NIA ACADEMIE zijn op hbo-niveau. Voorop staat dat je vaardigheden leert die je nodig hebt om te slagen in de praktijk. Het belangrijkste is natuurlijk de inhoud van de lessen. Het gaat om de kennis die je opdoet tijdens de les en niet om het examen. 

NIA streeft ernaar om de stap naar de praktijk zo klein mogelijk te maken. Wat heb je immers aan je papiertje als kennis van de markt ontbreekt? De lessen bij NIA worden daarom uitsluitend gegeven door interieurstylisten, -ontwerpers en interieurarchitecten die zelf actief zijn in de interieurpraktijk. De opdrachten die je krijgt zijn gebaseerd op opdrachten uit de praktijk en er wordt aandacht besteed aan je commerciële vaardigheden: hoe profileer jij je op de markt, zodat je talent ook wordt opgemerkt? Onze docenten kunnen je hier veel over vertellen.

erkenning door de branche

Er zijn veel interieurbedrijven die qua kennis veel te bieden hebben aan interieurstylisten. We werken dan ook graag samen met deze bedrijven. Inmiddels hebben we onze plaats binnen de branche wel verdiend, doordat we een goed en gevarieerd cursusaanbod hebben met relevante inhoud. NIA heeft de afgelopen jaren honderden ontwerpers en stylisten geschoold met bij- en nascholingscursussen voor de interieurbranche. Veel leden van beroepsvereniging BNS CRISP (beroepsvereniging voor interieurstylisten) zijn cursist van NIA. Cursusevaluaties tonen een hoge tevredenheid aan, ook onder werknemers binnen het interieurvak. 

samenwerking

NIA traint en heeft getraind op leslocaties bij inkoopcentra als De Woonindustrie in Nieuwegein en ETC Design Center in Culemborg. Daarnaast werken we intensief samen met gerenommeerde bedrijven die hun kennis willen delen met ons en onze cursisten. Enkele van deze bedrijven en organisaties zijn: Modular Lighting, Bart Brugman Interieurstoffen, Ressource Verf, Flos, MOSA, De Woonindustrie, Eurocol, Stylink en ETC Design Center.

Een leven lang student

Ook na het volgen van een vakopleiding kun je je nog verder ontwikkelen. Je bent nooit uitgeleerd. Dit geldt uiteraard óók voor NIA zelf. De interieurpraktijk blijft altijd in ontwikkeling en wij blijven graag op de hoogte van die ontwikkelingen, zodat we kwalitatief goed onderwijs kunnen bieden. Dit doen we bijvoorbeeld door het bijwonen van trendseminars en door bijscholing.

Het stopt dus niet na het behalen van je certificaat of diploma, dan begint het pas! 

Heb je nog vragen of wil je bijvoorbeeld je persoonlijk leerdoel voorleggen? Neem dan contact op met één van de studieadviseurs van NIA ACADEMIE:

Mail ons
of bel

Jannet | 06 41 39 79 15 | ma t/m do 10 - 17 uur

Beeld via o.a. Bart Brugman