Design after Design

Design after Design

Design after Design

Eind maart gaf trendwatcher Zuzanna Skalska op uitnodiging van het Nederlands Interieur Instituut haar visie op 2018/2019 met haar trendlezing Design after Design. NIA was erbij. 

De wereld is aan het veranderen, en niet zo'n beetje ook. Daarom zijn er nieuwe manieren nodig om met deze veranderingen om te gaan. Een nieuwe manier van werken, een bedrijf runnen, wonen, leven én een nieuwe kijk op design! Het is veelomvattend. De kapitalistische economie bezwijkt onder haar eigen succes. Daar kunnen we ons op voorbereiden door ons te blijven ontwikkelen, aldus Zuzanna. Blijf om je heen kijken, want er is veel aan de hand en daar zijn nieuwe oplossingen voor nodig. Daarom: "Be a lifelong student!"

De vierde Industriële Revolutie

Na de derde Industriële Revolutie, waarin het draaide om automatisering, is het nu tijd voor een vierde Industriële Revolutie: die van de kruisbestuiving tussen technologie en biologie, en die van de robotica. Veel dingen die nu door mensen worden gedaan, kunnen straks worden overgenomen door een robot. Denk bijvoorbeeld aan het rijden in een automatische auto. Dit kan impact hebben op de arbeidsmarkt. In de toekomst is er ook ruimte voor allerlei nieuw materiaal, doordat technische snufjes worden gecombineerd met het organische. Zo is het nu al mogelijk om cellen te printen (bioprinting), en wordt er gewerkt aan kleding waarin bacteriën zijn verwerkt die jouw lijf aanvoelen. Hierdoor kan je kleding zich aanpassen aan bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur. 

The Founders

De nieuwe generatie, die alleen een wereld kent mét internet en smartphones, wordt The Founders genoemd. Ze zijn veel online, maar blijven zelf de baas. Direct reageren op een appje, omdat dat van je verwacht wordt? No way! Het is een open, onafhankelijke generatie die zich losmaakt van de traditionele rolpatronen. Het lokale leven is belangrijk voor deze generatie, net als een constructieve en open levensstijl. Wat interieur betreft, betekent dit een verandering. Een badkamer is niet alleen maar badkamer, maar ook een gym. Een woonkamer is naast relaxruimte ook ontmoetingsplek en werkplaats. Dit vereist dus een andere invalshoek bij het ontwerpen van meubels en interieurs. 

All Makers

Door onze overvolle agenda's hebben we geen tijd meer om te denken. We dóen alleen nog maar. Ook hierin vindt een verschuiving plaats. We willen minder snel en minder druk leven. Het maken en creëren wordt belangrijker. Handgemaakt is een nieuwe vorm van luxe. Handgemaakt staat voor kwaliteit en duurzaamheid, als tegenreactie op de massaproductie. Het maken is echter iets anders dan alleen maar ambacht. Het ambacht wordt namelijk gecombineerd met nieuwe technologieën. Ook Communities worden belangrijk: we willen op een oude manier modern leven. Er ontstaat meer 'wij-denken'. Dit zie je terug in nieuwe samenlevingsvormen, zoals Regen Villages (zie foto).

Stupid Man Smart Phone

Worden we nu slimmer van de smartphone, of juist niet? En waarom gebruiken we apps? Omdat het ons helpt, of gewoon omdat het kán? In deze digitale wereld, waarin we worden overspoeld met nieuwe apps en informatie, hoeven we zelf niet meer zoveel te weten. Onze autonomie neemt daardoor eigenlijk af, en daarom vindt er een shift plaats in het gebruik van de smart phone en digitale toepassingen. Offline zijn is de nieuwe luxe! Het digitale tijdperk betekent ook andere vormen van design: coding wordt heel belangrijk. Door het plaatsen van een digitale interfase in materiaal, zou je in de toekomst bij wijze van spreken een a4-tje als notebook kunnen gebruiken. Of een stuk plastic met je computer kunnen omvormen tot een krukje. 

Circulaire Economie

Lange tijd was onze economie 'lineair': aan het einde van de productielijn ontstond er afval. Omdat veel mensen nu inzien dat al dat afval een groot probleem vormt, groeit de economie uit tot een 'circulaire' economie. In een circulaire economie is no waste het uitgangspunt. Er wordt gezocht naar andere toepassingen voor het overschot aan plastic en men richt zich op het produceren van dingen die volledig recyclebaar zijn. Repareren in plaats van weggooien wordt veel gewoner. Het gaat er niet meer om dat je het nieuwste van het nieuwste hebt, maar dat je product zó goed gemaakt is, dat het nooit oud wordt. Deze anti-wegwerp beweging ga je terugzien in interieurs. Denk aan meubels van gerecyclede materialen...

Trends en interieur

Een veranderende maatschappij heeft grote gevolgen, die je terugziet in kleine dingen. Als interieurontwerper of -stylist is het daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van maatschappelijke trends. Dit is echt een meerwaarde in je werk, omdat je je ontwerp of stylingplan kunt afstemmen op wat er nú speelt en waar je opdrachtgever behoefte aan heeft op de lange termijn. 

Wil je je meer verdiepen in trendwatching? Bij NIA ACADEMIE volg je tijdens de Vakopleiding Interieurstyling (Fase 1) een driedaagse module Trendwatching, waarin je inzicht krijgt in hoe trends werken en hoe je ze zelf kunt leren zien.

Lees hier meer over de Module Trendwatching.

Fotocredits

Foto 1: Items van Joost Gehem, foto gevonden op Dezeen.com
Foto 2: Marjan van Aubel via Osmosis-industries.com
Foto 3: Ontwerper Seung-Yong Song, foto gevonden op dornob.com
Foto 4: Regen Villages via Effekt
Foto 5: V1 chair van design studio Odesd2
Foto 6: Precious Plastic van Dave Hakkens, foto via Design-milk.com